Karhennusterät

Karhennusterällä puun pinta valmistellaan  maalausta varten.

Karhennusterät valmistetaan yleensä profiilikutterien 8 mm:n vahvuisiin uralappuihin. Paras tulos saadaan, kun karhennusmuodot hiotaan omassa kutterissaan, jolloin saavutetaan tarkin harjajako. Karhennuksia tehdään myös juotetuilla paloilla oleviin kursoihin. Karhennuksia voi tehdä myös pyöristyskursoihin ja erilaisiin muotoihin. 

Karhennusterän rintapinnan asteella on pintaan myös oleellinen vaikutus. Negatiivisella rintakulmalla saavutetaan karkeampi pinta. Terät valmistetaan 2 mm harjajaolla. Kaksileikkuisissa terissä on harjajako 1 mm, mutta molemmissa muoto on sama puun pinnassa, syvyys 0,5 mm ja harjojen jako 0,5 mm. 

23°:n rintakulma on kutterin rungon mukainen. Tällöin uusi terä tekee ”terävän” urituksen pintaan, mikä poikkeaa paljon sahapinnasta, mutta maali pysyy pinnassa. Ajomäärät tällaisilla terillä voivat olla satoja tuhansia metrejä syöttönopeudesta riippuen. Esim. Z 8 terällä voi ajaa 120 m / min. Terän vähitellen tylsyessä pinta alkaa muistuttamaan enemmän sahapintaa. Negatiivisella rintakulmalla saavutetaan karkeampi pinnan laatu, mutta silloin terä tylsyy nopeasti. Karhennusteriä käytetään myös esityöstöterinä ensimmäisellä alakutterilla. Karhennettu eli mikrouritettu pinta säästää maalia ja maali myös pysyy pinnassa.